Tuesday, October 15, 2019

Padlet i skolen


En liten refleksjon rundt Padlet bruk i skolen.

Samhandling synes ungdommen er gøy. Samhandling og samskrivings verktøy gjør at flere elever kan jobbe sammen om et prosjekt uten at alle snakker sammen om de samme tingene, tenker på alle tingene som prosjektet skal ta for seg eller jobber med de samme temaene eller oppgavene.

Tenker at samhandling er svært undervurdert i skolen, men i høyeste grad aktuelt i forhold til samarbeid i et klasserom og i forhold til å møte fremtidens digitalisering. En bruker ofte gruppearbeid i klasserommet som ofte blir ineffektivt der 3 eller 4 elver sitter trengt sammen over en liten PC. Ofte blir det slik at to elever sitter å kaster viskelær på hverandre, mens den tredje sitter å skriver og prøver å konsentrer seg, kun avbrutt av de to andre dulter borti ham eller henne hver gang læreren kommer forbi og de prøver å skjule at de ikke gjør noen ting.

Dessuten blir det fort smittsomt bråk når elevene sitter langt vekk fra plassen sin sammen med noen de egentlig ikke skal sitte ved siden fordi de lager bråk og forstyrrer de andre. Som oftest er det en gjennomtenkt plan for hvorfor klassen er sprett som de er. Utgangspunktet bør jo være at elevene sitter der de gjør det best i forhold til den enkeltes læringsutbytte både faglig og sosialt. Når det er tradisjonell tavle undervisning så er det veldig greit å få elevene til å følge med og at det naturlig senker seg ro i klassen er en fin ting. Min erfaring med gruppearbeid er at det blir mye støy og det er bra dersom den er konstruktiv og at den ikke ødelegger for andre som prøver å konsertere seg.

Tenker litt på hvilket grunnlag den "tradisjonelle" lærer har for å tro at læringsutbytte til den enkle bli bedre ved å samarbeide enn å jobbe individuelt. Selvfølgelig er det variert undervisning, varierte arbeidsmetoder, varierte tilnærminger som gir det beste resultatet. Dersom en variere det meste slik at undervisningen blir spennende, gir motivasjon, legger grunnlag for kreativitet, skaper engasjement, styrker det sosiale båndene i klassen, fremmer gode læring strategier og studieteknikk så er det jo verd å variere. Men å variere mellom tradisjonell tavle undervisning, individuelt arbeid og sitte sammen i gruppe på 3-4 elever er kanskje ikke eneste løsningen. Jeg mener samhandling og samskrivings verktøy kan gjøre at variasjonen i klassen blir enda bedre. Tenker at det gjelder å finne arbeidsmetoder som fungerer for flest mulig og lage en tradisjon. Et trygt arbeidsmønster og av egen erfaring har jeg opplevd at det som fører til en effektivisering av prosessen, inkludering av alle deltakere, løsning av oppgaven og utnytte ressurser som bor i den enkelte når alle deltakere kan tenke og jobbe simultant i samme dokument om forskjellige ting (eller samme ting).

Sitte tett i tett er koselig i klasserommet, men når man er ferdig med arbeidsprosessen så blir det tid til å ha det koselig etterpå og kanskje blir det enda koseligere siden de er en velfortjent og ikke til røvet sammenkomst av typen kaffeslabberas eller strikkeklubb. det er forsovet hyggelig, men alt til sin tid. Når de ikke fungerer å sitte ved siden av hverandre så gjør det jo ikke det. Det er vel ganske dumt å tilvenne eleven til et samarbeid som i svært liten grad virker og gjøre det til en vane.

Men Padlet, Google docs, Prezi, Murally og det havet av samskrivings og samhandlings verktøy som finnes der ute er nesten ubegrenset. Samtidig som behovet for fornyelse hele tiden blir møtt i form av nye muligheter og nye programmer eller apper.

Her er link til noen andre: studentaktivitet med litt forklaring.
Alt ligger klart for at vi kan ta det med inn i klasserommet.


Har selv jobbet litt med det i det siste og her ser du noen av resultatene fra klasserommet og undervisningen som jeg har brukt det i. Elever hadde  liten eller ingen bakgrunn med bruk av Padlet var før de begynte å skrive og samtlige klarte det helt fint.

Programmering: Programmering
RLE: Jødedommen

Dette er et produkt av 1 time med jødedommen og 2 timer med programmering. Tiden elevene fikk til å gjennomføre var ikke hele timen, men noen kort stund. Elevene som er digitalt innfødte finner ut av dette på få minutter og resten av tiden kan brukes til det vi egentlig holder på med. Dette kan bare være en rask oppsummering av hva elevene har hold på med i timen eller hva de har lært. Trykke crl+c og crl +v på de rette plassene også blir det veldig synlig for alle elevene hva konklusjonen er. Det finnes ingen begrensinger for hva dette kan brukes til. Som kjent; bare fantasien setter grenser.

Arbeid i små grupper vil fungere kjempe fin og elevene kan opprette egne grupper på padlet med egne brukere. Forberedelser og sammendrag av tekster blir en drøm. Forberedelser til eksamen, heldagsprøver og kapittel prøver bør gå som en drøm om flere samarbeider i samme dokument. Så kan tiden brukes til hyggeligere ting eller til ytterligere innlæring. Elevene kan sitte ved hver sin pc hjemme og samarbeide om leksene, dermed kan for eksempel lærer enkelt doble mengden med lekser som elevene og foreldrene er så glad i, eller ikke. Men det er iallefall med på å utlikne noen av de sosiale forskjellene som er en konsekvens av lekser. Få ungdommen ut i frisk luft så fort som mulig, det har de godt av.

Gratis versjonen av Padlet gjør at alle brukere kan dele 3 padleter som hvem som helst kan logge seg inn å skrive på om eieren tillater det. Dersom du ønsker å bruke flere enn 3 padleter på en gang så må du kjøpe deg en lisens, men det går jo an å slette padleter du ikke bruker for så starte på nytt.

Det er et viktig aspekt at det er fint at elevene sitter og prater sammen i den hensikt å skape, opprettholde og utvikle sosiale relasjoner, men alt av gruppearbeid trenger ikke være det. Det går fint at vi raskt og effektiv fullfører og avslutter et prosjekt for siden gi elevene mulighet til å snakke om det de snakker om allikevel under gruppearbeid. Slik som mopeder, motorer, hvor de skal og var i helgen, hvem som sa hva og hvorfor. Alle de viktige tingene kan man sette tid til å gjøre utenom gruppearbeidet dersom ikke hensikten i gruppearbeidet bare er å jobbe i gruppe, men å skape et produkt. Det er da jeg mener at et samhandlings verktøy som Padlet kan gjøre nytten. Gi ungdommen en smak på livet av den verden som banker på døra til dem rett rundt hjørnet, med klesvask, middagslaging, babyvugging, husmaling samt kjøre og hente i en stressende hverdag der effektiviteten er en god venn.

Prøv du også da vel : https://padlet.com

Her er en padlet som jeg brukte i en naturfagtime

Tenker det er viktig å jobbe med oppgavene som skal besvares i padleten på forhånd i et annet tekstdokument feks OneNote eller word. Derifra kopiere og lime inn i padleten. Tenker det er viktig å sette på godkjenning/ sensurering av lærer/eller ansvarlig elev slik at ikke dokumentet blir en "erte/mobbe/krangle" arena.


2 comments:

  1. Spennende momenter du har med her Tommy. Enig med deg i forhold til at Padlet er et enkelt verktøy å sette seg inn i for elevene. Og det kan brukes til både enkle og større oppgaver.

    ReplyDelete
  2. Ja, jeg synes det fungerer bra i mange sammenhenger spesielt i små grupper.

    ReplyDelete